Τι είναι το Pilates;

Το Therapylab ξεκίνησε να προσφέρει υπηρεσίες φυσικοθεραπείας και θεραπευτικής άσκησης στην ευρύτερη περιοχή του Κεραμεικού-Θησείου-Πετραλώνων το 2014. Εγκαταστημένο στην οδό Ηρακλειδών 78 στον πρώτο όροφο ενός νεοαναγερθέντους κτιρίου, διαθέτει χώρο στάθμευσης και είναι εύκολα προσβάσιμο από την οδό Πειραιώς.

Στο Therapylab γίνεται χρήση των πλέον εξελιγμένων τεχνολογικών μέσων όπως η καινοτόμος μέθοδος θεραπείας λέιζερ Hilterapia που διαφοροποιείται από τα συνήθη λέιζερ λόγω της ικανότητας της, να δρα σε βάθος και να προσφέρει άμεσα αποτελέσματα αποκατάστασης.

Πως βοηθάει στην υγεία μου και την σπονδυλική στήλη;

Αυτοσυγκέντρωση

Aναπνοή

Αρθρική Σταθεροποίηση – Κινητοποίηση

Μυϊκή Σύσπαση – Διάταση

Έλεγχος

Ακρίβεια

Συγχρονισμός

Aντοχή

Δύναμη

H σωστή αναπνοή είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην εκτέλεση όλων των ασκήσεων. O έλεγχος του κέντρου του σώματος, που λειτουργεί ως πυρήνας της ενέργειας και στηρίζει τις λειτουργίες όλου του υπόλοιπου σώματος, είναι η βάση της μεθόδου αλλά και το μέσον για να φτάσει κανείς στα εντυπωσιακά της αποτελέσματα. Έτσι, πολύ σύντομα, ακολουθώντας τη μέθοδο αναπτύσσεται στον καθένα μια πρωτοφανής αίσθηση έλεγχου της κίνησης και επίγνωση του σώματος και του μυϊκού του συστήματος και σύμφωνα με πολλές πρόσφατες έρευνες της Pillatesέχει ευεργετικά αποτελέσματα στο χρόνιο πόνο της σπονδυλικής στήλης.

Πρέπει να έχω ξανακάνει γυμναστική;

H μέθοδος Pilates απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και είναι ιδιαίτερα ευεργετική, για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, που απορρέουν από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Ανεξαρτήτως το πόσο γυμνασμένος ή μη είναι ο καθένας, η μέθοδος Pilates είναι η ιδανική άσκηση, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλου του κόσμου, από ανθρώπους που κάνουν καθημερινά ώρες καθιστικής ζωής, μέχρι αθλητές. O ίδιος ο J.H. Pilates, χαρακτήρισε τη μέθοδό του “ήπια για τις εγκύους, ασφαλή για τους υπερήλικες, δυναμική για αθλητές και χορευτές”

Τι άλλο προτείνει το TherapyLab ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ σε συνδυασμό με τη μέθοδο Pilates

  • Φυσικοθεραπεία: Για την αντιμετώπιση του οξέος και χρόνιου πόνου που εντοπίζεται ιδιαίτερα στη σπονδυλική στήλη.
  • Διαιτολόγο: Διακοπή και διόρθωση των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών.
  • Μέτρηση Οστικής Μάζας: Συνεργασία με εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα που πραγματοποιούν μέτρηση οστικής μάζας.
  • Γιατρό: για ενημέρωση και συμβουλές σχετικά με την άσκηση και τον σωστό τρόπο ζωής.

Pilates Reformer

Τι είναι το pilates reformer ;

Είναι ένα πλαίσιο κρεββατιού με μια επίπεδη πλατφόρμα σε αυτό, που ονομάζεται φορείο, το οποίο κυλάει εμπρός και πίσω στους τροχούς μέσα στο πλαίσιο. Το φορείο συνδέεται στο ένα άκρο του μετασχηματιστή με ένα σύνολο ελατηρίων. Τα ελατήρια παρέχουν επιλογές διαφορετικών επιπέδων αντοχής καθώς ο φορέας ωθείται ή έλκεται κατά μήκος του πλαισίου. Το φορείο έχει blocks, που κρατούν τον ασκούμενο από το να ολισθαίνει από το τέλος του μετασχηματιστή καθώς ωθούν ή τραβούν το φορείο.

Στη μία πλευρά του reformer υπάρχει μια ρυθμιζόμενη ράβδος που ονομάζεται footbar. Η μπάρα ποδιών(footbar) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα πόδια ή τα χέρια καθώς ο ασκούμενος μετακινεί το φορείο. Το reformer διαθέτει επίσης μεγάλους ιμάντες με χειρολαβές σε αυτές, που είναι προσαρτημένες στο πάνω άκρο του πλαισίου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τα πόδια ή και τους βραχίονες για να μετακινήσουν το φορείο. Το βάρος του σώματος και η αντοχή των ελατηρίων είναι αυτό που κάνει το φορείο λίγο ή πολύ δύσκολο να κινηθεί.

Τα τμήματα μετασχηματιστών είναι ρυθμιζόμενα για διαφορετικά μεγέθη σώματος και διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων. Άρα το pilates reformer είναι για όλους, χωρίς διακρίσεις βάρους, ηλικίας  κλπ.

Ποια είναι τα οφέλη από την άσκηση με reformer;

Το reformer προσφέρει όλα τα περίφημα οφέλη του Pilates, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής δύναμης, της ευελιξίας, του συντονισμού και της ισορροπίας. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, όπως είναι η καλύτερη στάση και η αποτελεσματικότερη κίνηση. Για πολλούς όμως, αυτά τα οφέλη σχετίζονται με την ανακούφιση από τον πόνο σε σωματικές ανισορροπίες (σκολίωση, κύφωση κλπ). Επίσης είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει κινήσεις πλήρους εμβέλειας κι είναι ιδανικό για την αύξηση της ευλυγισίας και το χτίσιμο της δύναμης.

Καλλιεργεί το μήκος των μυών και όχι τον όγκο αυτών, εκπαιδεύοντας το σώμα να το διατηρήσει. Η ώθηση και το τράβηγμα με τα πόδια ή τους βραχίονες ενάντια στην αντίσταση των ελατηρίων του φορείου και του σωματικού βάρους δημιουργούν δύναμη. Οι ασκήσεις αυτές παρέχουν αντίσταση διαφορετικών επιπέδων και ποικιλία κινήσεων για να βοηθήσουν στην κατασκευή ισχυρών οστώνΗ αστάθεια που δημιουργεί ο πάγκος του reformer και τα ελατήρια που έχουν διαφορετικές αντιστάσεις είναι η πρόκληση για την προσπάθεια σταθερότητας σε αυτό.

Με αυτόν τον τρόπο, ο ασκούμενος αναπτύσσει την δύναμη στον πυρήνα του σώματος (κοιλιακοί και ραχιαίοι) και προωθεί την ισορροπία. Έτσι με αυτόν τον ισχυρό πυρήνα (κοιλιακοί και ραχιαίοι) έχουμε χτίσει καλύτερη ισορροπία και στάση στην καθημερινότητα μας. Οδηγούμαστε λοιπόν στο συμπέρασμα πως το reformer είναι κατάλληλο για τον οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει τη μυοσκελετική του υγεία, ανεξαρτήτου ηλικίας, σωματικού βάρους και επιπέδου φυσικής κατάστασης.